Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik to jeden z tych deserów, które znamy od dzieciństwa i zawsze towarzyszył nam podczas różnych okazji. Sernik cytrynowy to zdecydowanie bardziej orzeźwiająca wersja ciasta, która świetnie kontrastuje ze słodką i kremową konsystencją sera. Do tego dopełniającym smakiem są chrupiące i maślane, rozdrobnione herbatniki. Przepis nie jest skomplikowany, a z pewnością zasmakuje miłośnikom wyrazistych smaków.
tortownica 24 cm, mikser, miska, rondelek, wyciskarka do owoców
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18253
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2602
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 232
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 342
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5491
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18253
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2602
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 232
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 342
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5491
Składniki
Pokrusz herbatniki na drobne części. Możesz do tego użyć blendera.
W rondelku rozpuść mało. Wymieszaj suchą masę z roztopionym masłem i wyłóż na dno tortownicy. Ubij spód łyżką, dociskając.
Wstaw tortownicę do lodówki na 20 minut, aby spód się schłodził.
W dużej misce zmiksuj twaróg z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka, ale nie wszystkie od razu, w ten sposób łatwiej zmiksujesz masę.
Wlej śmietankę, serek mascarpone i ekstrakt waniliowy, dodaj sok z cytryny oraz skórkę z cytryny (opcjonalnie). Zmiksuj składniki.
Wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj szczyptę soli i delikatnie wymieszaj.
Wylej masę serową na schłodzony spód.
Nagrzej piekarnik do 165-170 stopni (góra-dół). Piecz przez 50-60 minut.
Po upieczeniu pozostaw sernik do ostygnięcia.
Przygotuj lemon curd. Do rondelka wlej wodę i postaw na słabym ogniu. Przygotuj kąpiel wodną. Do miski wsyp cukier puder oraz wbij 2 żółtka i jedno jajko. Wymieszaj składniki. Następnie dodaj sok z cytryny oraz opcjonalnie startą skórkę z cytryny. Na koniec dorzuć masło i mieszaj energicznie. Gdy krem zgęstnieje i pojawią się na nim bąbelki, mieszaj go jeszcze kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Krem nie powinien mieć grudek. Jeśli się tak zdarzy, to przeciśnij go przez sitko. Lemon curd możesz przechowywać w lodówce.
Tak przygotowanym kremem wysmaruj wierzch sernika i wstaw ciasto do lodówki na 20 minut.