Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy sernik czekoladowy na zimno zachwyci każdego czekoladomaniaka. Do jego przygotowania koniecznie użyj dobrej jakości twarogu (w składzie ma się znajdować sama śmietanka i kultury bakterii mlekowych) – w przeciwnym razie może nie utrzymać pożądanej konsystencji. Jeśli jest upalne lato albo zamierzasz przechowywać sernik przez dłuższą chwilę w cieple, dodaj do masy żelatynę. W przeciwnym razie nie jest to konieczne.
Tortownica 20 cm
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17898
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
Odsłon: 104
Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 2194
dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
Odsłon: 232
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17898
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
Odsłon: 104
Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 2194
dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
Odsłon: 232
Składniki
Przygotuj spód do sernika. Roztop w kąpieli wodnej połamaną czekoladę i masło. Wymieszaj. Pokrusz herbatniki na proszek (np. w malakserze). Połącz z zawartością rondelka na jednolitą masę.
Natłuść lekko tortownicę o średnicy 20 cm i wyłóż papierem do pieczenia (dzięki natłuszczeniu papier nie będzie się przesuwał). Przełóż na dno formy masę z herbatników. Ugnieć i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Przygotuj masę twarogową. Pokrusz obie czekolady (odłóż kilka kostek do dekoracji) i rozpuść w kąpieli wodnej. Wmieszaj w nią kakao i esencję waniliową. Odstaw do przestudzenia. Czekolada nie może być gorąca, ale musi pozostać płynna.
Połącz czekoladę z twarogiem sernikowym na jednolitą masę (możesz zmiksować). Na tym etapie możesz też dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Dokładnie rozprowadź ją w masie.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Wmieszaj ją delikatnie do masy twarogowo-czekoladowej.
Odłóż trochę masy do dekoracji (przełóż do szprycy z gwieździstą końcówką). Resztę przełóż do formy z czekoladowym spodem. Wyrównaj. Udekoruj szprycą, robiąc na powierzchni sernika różyczki.
Wstaw sernik na kilka godzin (co najmniej 3-4) do lodówki. Przed podaniem oprósz startą na tarce czekoladą.