Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik czeski to klasyczny deser z dodatkiem czekolady, w tym wariancie – w postaci polewy czekoladowej.
Tortownica 24 cm
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2697
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3070
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2697
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3070
Składniki
Przygotuj kruche ciasto. Połącz wszystkie składniki (masło – pokrojone w kostkę) w misie miksera i zmiksuj na grubą kruszonkę. Zagnieć ją dłonią na jednolite ciasto i wyłóż nim dno i bok tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Przykryj schłodzone ciasto arkuszem papieru do pieczenia i obciąż suchymi ziarnami, np. fasoli. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez kilka minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij tortownicę z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 170°C.
Przygotuj masę twarogową. Zmiel twaróg maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Zblenduj z masłem na gładką masę.
Oddziel białka jaj od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru na kremową masę. Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dosyp do piany resztę cukru.
Wmieszaj do masy z żółtek proszek na budyń i skórkę cytrynową. Połącz żółtka z twarogiem.
Delikatnie wmieszaj do masy twarogowej pianę z białek. Wymieszaj na jednolitą masę.
Przełóż masę twarogową na podpieczony spód. Wyrównaj. Na dnie piekarnika ustaw naczynie z wrzącą wodą. Tortownicę z sernikiem wstaw na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez godzinę. Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie przenieś go na całą noc do lodówki.
Przygotuj polewę. Roztop w rondelku czekoladę i masło. Wymieszaj. Rozprowadź tężejącą polewę na powierzchni sernika. Ponownie wstaw sernik do lodówki. Gdy czekolada stężeje, będzie gotowy do spożycia.