Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna masa serowa z dodatkiem kawy oraz pyszna karmelowo-czekoladowa polewa z orzechami. Istny raj dla podniebienia. Rozpieści kubki smakowe nawet najbardziej wymagających łasuchów. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Sernik Dalgona coffee
Składniki
Spód ciasta
- 150 g herbatników lub ciasteczek maślanych
- 80 g masła
Masa serowa
- 500 g twarogu z wiaderka
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 ml kwaśniej śmietany 18%
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dalgona coffee
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki gorącej wody
Polewa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 g krówek
- 150 g orzechów
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Składniki
Spód ciasta
- 150 g herbatników lub ciasteczek maślanych
- 80 g masła
Masa serowa
- 500 g twarogu z wiaderka
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 ml kwaśniej śmietany 18%
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dalgona coffee
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki gorącej wody
Polewa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 g krówek
- 150 g orzechów
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła

Potrzebne przybory kuchenne
tortownica
Etapy przygotowania
Zaczynamy od przygotowania spodu. Kruche ciasteczka łamiemy na małe kawałeczki i blendujemy. Masło rozpuszczamy w mikrofali lub w garnku na wolnym ogniu. Roztopione masło przelewamy do rozdrobnionych ciasteczek i łączymy składniki.
Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy naszą ciasteczkową masę do formy i wyrównujemy powierzchnię. Tortownicę wkładamy na około 30 minut do lodówki.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie dalgona coffee. W kubku łączymy ze sobą wodę, kawę i cukier. Mieszamy składniki do pełnego rozpuszczenia. Kubek odstawiamy na bok do przestudzenia.
Następnie przystępujemy do przygotowania masy serowej. Do wysokiego naczynia przelewamy śmietankę kremówkę i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany.
Masę serową z wiaderka przekładamy do drugiego naczynia, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier puder i miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach do połączenia składników.
Do masy serowej dodajemy stopniowo bitą śmietanę i delikatnie łączymy składniki. Pod koniec wlewamy dalgona coffee i wszystko mieszamy.
Tortownicę wyciągamy z lodówki, na kruchy spód przelewamy masę serową. Ciasto odstawiamy na około 3-4 godziny do lodówki.
Zabieramy się za przygotowanie polewy: czekoladę łamiemy na małe kosteczki, dodajemy dwie łyżki mleka i wstawiamy do mikrofali na około 30 sekund, polewę mieszamy za pomocą łyżki do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Podobnie postępujemy z polewą karmelową. Do osobnej miseczki wrzucamy krówki i dodajemy łyżkę masła, miseczkę wstawiamy do mikrofali na około 30 sekund. Po wyciągnięciu łączymy składniki przy użyciu łyżki. Orzechy układamy na górze ciasta. Polewy rozprowadzamy naprzemiennie przy użyciu łyżki tworząc zygzaki. Ciasto odstawiamy na około 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie sernik można kroić i serwować gościom. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 7

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 951

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 34
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 7

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 951

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 34



Składniki
- 150 g herbatników lub ciasteczek maślanych
- 80 g masła
- 500 g twarogu z wiaderka
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 ml kwaśniej śmietany 18%
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 g krówek
- 150 g orzechów
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Zaczynamy od przygotowania spodu. Kruche ciasteczka łamiemy na małe kawałeczki i blendujemy. Masło rozpuszczamy w mikrofali lub w garnku na wolnym ogniu. Roztopione masło przelewamy do rozdrobnionych ciasteczek i łączymy składniki.
Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy naszą ciasteczkową masę do formy i wyrównujemy powierzchnię. Tortownicę wkładamy na około 30 minut do lodówki.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie dalgona coffee. W kubku łączymy ze sobą wodę, kawę i cukier. Mieszamy składniki do pełnego rozpuszczenia. Kubek odstawiamy na bok do przestudzenia.
Następnie przystępujemy do przygotowania masy serowej. Do wysokiego naczynia przelewamy śmietankę kremówkę i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany.
Masę serową z wiaderka przekładamy do drugiego naczynia, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier puder i miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach do połączenia składników.
Do masy serowej dodajemy stopniowo bitą śmietanę i delikatnie łączymy składniki. Pod koniec wlewamy dalgona coffee i wszystko mieszamy.
Tortownicę wyciągamy z lodówki, na kruchy spód przelewamy masę serową. Ciasto odstawiamy na około 3-4 godziny do lodówki.
Zabieramy się za przygotowanie polewy: czekoladę łamiemy na małe kosteczki, dodajemy dwie łyżki mleka i wstawiamy do mikrofali na około 30 sekund, polewę mieszamy za pomocą łyżki do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Podobnie postępujemy z polewą karmelową. Do osobnej miseczki wrzucamy krówki i dodajemy łyżkę masła, miseczkę wstawiamy do mikrofali na około 30 sekund. Po wyciągnięciu łączymy składniki przy użyciu łyżki. Orzechy układamy na górze ciasta. Polewy rozprowadzamy naprzemiennie przy użyciu łyżki tworząc zygzaki. Ciasto odstawiamy na około 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie sernik można kroić i serwować gościom. Smacznego!
Pyszotka:)
Jaką średnicę powinna mieć tortownica?
Na moje kubki też trafił, wygląda apetycznie. Bardzo lubię zajadać serniki :)
I to jest sernik, który trafił w moje kubki smakowe 😋