Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna masa serowa z dodatkiem kawy oraz pyszna karmelowo-czekoladowa polewa z orzechami. Istny raj dla podniebienia. Rozpieści kubki smakowe nawet najbardziej wymagających łasuchów. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
tortownica
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1027
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 925
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1027
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 925
Składniki
Zaczynamy od przygotowania spodu. Kruche ciasteczka łamiemy na małe kawałeczki i blendujemy. Masło rozpuszczamy w mikrofali lub w garnku na wolnym ogniu. Roztopione masło przelewamy do rozdrobnionych ciasteczek i łączymy składniki.
Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy naszą ciasteczkową masę do formy i wyrównujemy powierzchnię. Tortownicę wkładamy na około 30 minut do lodówki.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie dalgona coffee. W kubku łączymy ze sobą wodę, kawę i cukier. Mieszamy składniki do pełnego rozpuszczenia. Kubek odstawiamy na bok do przestudzenia.
Następnie przystępujemy do przygotowania masy serowej. Do wysokiego naczynia przelewamy śmietankę kremówkę i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany.
Masę serową z wiaderka przekładamy do drugiego naczynia, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier puder i miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach do połączenia składników.
Do masy serowej dodajemy stopniowo bitą śmietanę i delikatnie łączymy składniki. Pod koniec wlewamy dalgona coffee i wszystko mieszamy.
Tortownicę wyciągamy z lodówki, na kruchy spód przelewamy masę serową. Ciasto odstawiamy na około 3-4 godziny do lodówki.
Zabieramy się za przygotowanie polewy: czekoladę łamiemy na małe kosteczki, dodajemy dwie łyżki mleka i wstawiamy do mikrofali na około 30 sekund, polewę mieszamy za pomocą łyżki do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Podobnie postępujemy z polewą karmelową. Do osobnej miseczki wrzucamy krówki i dodajemy łyżkę masła, miseczkę wstawiamy do mikrofali na około 30 sekund. Po wyciągnięciu łączymy składniki przy użyciu łyżki. Orzechy układamy na górze ciasta. Polewy rozprowadzamy naprzemiennie przy użyciu łyżki tworząc zygzaki. Ciasto odstawiamy na około 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie sernik można kroić i serwować gościom. Smacznego!