Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto o cienkiej warstwie sera i najgrubszej z musu truskawkowego. Sernik gotowany który po dodaniu żelatyny „staje” się sernikiem na zimno. Dla tych którzy boją się salmonelli- jajka są podgrzane do tej temperatury w której zarazki giną. Mus oprócz truskawek zawiera bitą śmietanę, ale to piana z białek ubijanych długo na parze dodaje mu delikatności.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1741
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2256
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 54
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 137
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1372
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1741
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2256
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 54
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 137
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1372
Składniki
Wszystkie składniki na spód i zmiksować na mokry piasek. Do formy o wymiarach 24 x 35 cm masę ciastkową wcisnąć w spód, wyrównać.
Ser, masło żółtka cukier i mleko i włożyć do garnka podgrzewać cały czas mieszając przez około 5 minut. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Wymieszać z masą serową i jak zacznie trochę tężeć( gęstnieć) wlać na ciastkowy spód i zostawić w lodówce do stężenia.
Truskawki z cukrem (50 g) włożyć do garnka i gotować aż truskawki rozgotują się można rozdrobnić widelcem niektóre z nich zostawić całe. Trochę soku można wykorzystać na rozpuszczenie żelatyny.
Białka ubić z cukrem przez około 1 minutę . W garnuszku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. W misce ubijać w dalszym ciągu białka z cukrem, przez równe 12 minut.
Ubić śmietankę z cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. Dodać żelatynę wg przepisu na opakowaniu.
Wymieszać ubitą śmietankę i pianę z truskawkami. Wyłożyć na stężały ser. Zostawić w lodówce do stężenia. Można dać na wierzch ciasta dowolną polewę czekoladową i udekorować truskawkami.