Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik japoński w swoim przygotowaniu przypomina nieco biszkopt. Głównymi składnikami są jednak serek śmietankowy, mleko i masło. Do tego ubite białka sprawiają, że sernik jest lekki oraz puszysty.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4295
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11705
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6690
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5545
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13789
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4295
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11705
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6690
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5545
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13789
Składniki
W małym garnku umieść masło, serek śmietankowy i mleko. Całość podgrzewaj tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Mieszaj od czasu do czasu. Odstaw masę i ostudź. Przesiej mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną. Zacznij ubijać białka z odrobiną soli. Kiedy zrobią się gęste i sztywne, dodawaj porcjami cukier. Masa powinna być lśniąca i błyszcząca. Pozostałe żółtka ubij na puszystą i gładką masę. Następnie dodaj do nich masę z masła, serka śmietankowego i mleka. Wymieszaj.
Dodaj teraz przesiane mąki oraz sok z cytryny. Mieszaj krótko, aby składniki się połączyły. Białka połącz z masą serową. Najlepiej dodawaj je partiami i mieszaj delikatnie łyżką, tak jak ciasto na biszkopt, aby sztywne białka nie zmieniły swojej konsystencji. Przygotuj formę do kąpieli wodnej. Najpierw wyłóż ją papierem do pieczenia, a potem owiń folią aluminiową z zewnątrz. Wszystko po to, aby woda nie dostała się do ciasta.
Wylej masę do formy, a następnie umieść ją w większym naczyniu z wrzątkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu i piecz przez 25 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez 50 minut. Ciasto powinno wyrosnąć.