Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zdecydowanie najprostszy sernik jaki znam, który uda się każdemu. Sernik typu japońskiego, o niezwykle lekkiej strukturze.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4489
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 20
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 55
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4489
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 20
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 55
Składniki
Blaszka 15 X 11 cm wyłożona papierem do pieczenia ( powyżej brzegi blaszki ). Druga większa blaszka na gorącą wodę. Może być nieco mniejsza wtedy sernik będzie wyższy. Białka oddzielamy od żółtek i wstawiamy do lodówki. Żółtka zostawiamy w temperaturze pokojowej. Serek też wcześniej wyjmujemy z lodówki.
Połamaną czekoladę przekładamy do większej miski i umieszczamy ją na garnku z gotującą się wodą. Para rozpuści czekoladę. Kiedy czekolada będzie się rozpuszczać, ubijamy białka na sztywną pianę. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Do roztopionej i lekko przestudzonej czekolady dodajemy łyżkami serek i mieszamy. Następnie masy dodajemy po 1 żółtku i dokładnie mieszamy. Dodajemy 1/3 ubitych jajek i znów mieszamy. Potem dodajemy resztę białek i ponownie mieszamy całą masę.
Całość przekładamy do blaszki. Blaszkę z sernikiem wstawiamy do większej blaszki i wypełniamy ją gorącą wodą do 1/2 wysokości blaszki z sernikiem. Sernik japoński pieczemy 15 minut w temperaturze 170°C, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 15 minut. Następnie pozostawić ciasto na 15-20 minut w zamkniętym wyłączonym piekarniku by „doszedł”.