Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik kijowski to prawdziwa uczta dla miłośników wypieków na bazie białego sera. Pyszny, puszysty i lekki, oblany obłędną polewą czekoladową będzie idealny na świątecznym stole lub jako propozycja do południowej kawy czy herbaty. Jeśli nie jesteś wielbicielem rodzynek w serniku, zastąp je skórką pomarańczową lub suszonymi morelami.
Keksówka – 11 x 30 cm
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na 2 godziny przed przystąpieniem do pracy. Rodzynki przelej wrzątkiem i odstaw do ostudzenia. Do dużej miski przełóż ser, dodaj całe jajka, śmietanę, cukier, rozpuszczone masło, skórkę otartą z cytryny oraz kaszę manną i ubij całość mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsyp rodzynki i delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę serową wylej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą keksówki (11 x 30 cm). Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 45 minut, a gotowy sernik studź przy otwartych drzwiczkach. Zimny sernik wyjmij z blaszki i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
Po tym czasie przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło z cukrem, a gdy masa będzie jednolita, dodaj śmietanę i zagotuj. Następnie dodaj przesiane kakao i gotuj jeszcze ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aby nie przypalić. Uważaj, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Gotową polewą polej sernik kijowski i wstaw ciasto ponownie do lodówki. Po ok. 2 godzinach sernik jest gotowy do podania.
Keksówka – 11 x 30 cm