Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-03-2017
Prosty w wykonaniu sernik z mascarpone oraz białą czekoladą, dodatkami bananów oraz pianką z deserowej czekolady. Bez pieczenia !!!
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 60
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2491
Polecam.
Odsłon: 457
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 678
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2001
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 60
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2491
Polecam.
Odsłon: 457
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 678
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2001
Składniki
Masło roztopić i wystudzić. Następnie do blendera wrzucić herbatniki i zmiksować na piasek. Do miseczki wrzucić herbatniki dodać wystudzone masło i całość wymieszać do momentu aż otrzymamy konsystencje "mokrego piasku". Na spód blaszki o wymiarach 24 cm bądź tortownicy wysypujemy masę herbatnikowi i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki na 40 min.
Banany kroimy w plasterki przekładamy do miseczki i wyciskamy cytrynę całość delikatnie mieszamy aby każdy plasterek był otoczony sokiem. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej - czekamy aż wystygnie. Do szklanki wsypujemy żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i wstawiamy na 15 sekund do mikrofali. Czekamy aż żelatyna przestygnie. Miksujemy serek mascarpone stopniowo dodając białą czekoladę. Następnie trochę masy dodajemy do żelatyny całość dokładnie mieszamy i wlewamy do masy z serka. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na dno z herbatników układamy połowę pokrojonych bananów a następnie wylewamy masę z serka mascarpone i wstawiamy do lodówki na 30 min do stężenia masy.
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy wodę oraz jajko. Odstawiamy do przestygnięcia. Z żelatyną postępujemy tak samo jak za pierwszym razem i również odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Następnie czekoladę. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy - mieszamy a następnie całość przelewamy do masy czekoladowej i krótko miksujemy do połączenia składników.
Na masę z mascarpone przekładamy pozostałe banany i wylewamy masę czekoladową. Wkładamy do lodówki na ok 40 min do stężenia. Całość posypujemy płatkami czekolady.