Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik przygotowuję na specjalne okazje gdyż jest to deser pracochłonny ale w smaku tak delikatny i puszysty, że nie można go sobie odmówić.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Pierwszym etapem przygotowania sernika jest zrobienie spodu. W tym celu kruszymy lub blend ujemy herbatniki i wlewamy do nich 50g rozpuszczonego masła. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i wykładamy na blaszkę.
Aby sernik się udał wszystkie składniki wcześniej wyjmujemy z lodówki, żeby przygotowując ciasto były w temperaturze pokojowej (z wyjątkiem białek z których będziemy ubijać pianę). Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy mikserem aż stanie się puszyste. Następnie powoli dodajemy żółtka i cukier. Następnie ciągle miksując dodajemy mąkę, twaróg i skórkę pomarańczową. Kolejnym krokiem jest ubicie białek ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około godzinę. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą, która parując podczas pieczenia sprawi, że nasz sernik nie wysuszy się i pozostanie jędrny i wilgotny. Po upieczeniu sernik pozostawić do całkowitego wystygnięcia następnie wierzch smarujemy kajmakiem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.