Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty sernik na zimno z brzoskwiniami na spodzie biszkoptowym to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Lekki, puszysty, rozpływający się w ustach, doskonały. Zachęcam do zrobienia :-).
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Szklanka - 250 ml Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Wyciąć koło z papieru do pieczenia i wyłożyć nim dno tortownicy. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Cały czas miksując dodawać po kolei po jednym żółtku. Przesiane razem mąki i proszek do pieczenia dodawać porcjami do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Całość przelać do wyłożonej papierem tortownicy. Biszkopt piec około 20 -25 minut w temperaturze 170 stopni C, do suchego patyczka (funkcja góra - dół). Biszkopt odkleić od papieru do pieczenia, wystudzić.
W międzyczasie rozpuścić dokładnie galaretki cytrynowe we wrzątku, wystudzić. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Wystudzony biszkopt dokładnie naponczować. Ser zmiksować w misce, dodać przestudzone galaretki, dokładnie wymieszać. Galaretka nie powinna być gorąca, ale nie powinna tężeć. Dno oraz boki wyłożyć papierem do pieczenia. Wysmarować spód i boki masłem. Wówczas bez problemu będzie można przykleić do nich pasek papieru. Lekko tężejącą się masę serową wylać na biszkopt. Tortownicę ostrożnie umieścić w lodówce.
W międzyczasie rozpuścić galaretkę brzoskwiniową we wrzątku, wystudzić, wstawić do lodówki (musi się lekko stężeć). Po około 20 minutach chłodzenia masy serowej, ułożyć odsączone brzoskwinie. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na owoce. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed zdjęciem boków formy trzeba pamiętać, by obkroić nożem sernik przy samych rantach. Smacznego!