Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z malinami jest lekki, orzeźwiający i kolorowy. Do tego pysznie chrupie dzięki pełnoziarnistemu ciasteczkowemu spodzie.
Tortownica 24-26 cm
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 245
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4577
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2674
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4764
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102252
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 245
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4577
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2674
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4764
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102252
Składniki
Ciastka pokrusz na drobno (np. w malakserze lub wałkiem przez woreczek). Masło roztop w rondelku, dodaj do ciastek i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na spód tortownicy (24–26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociśnij. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5-10 minut do napęcznienia. Twaróg zmiksuj z cukrem, ekstraktem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny na gładką masę. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
Napęczniałą żelatynę podgrzej delikatnie w kąpieli wodnej lub mikrofali (nie zagotuj!), aż całkowicie się rozpuści. Do żelatyny dodaj 1-2 łyżki masy serowej, wymieszaj energicznie i dopiero wtedy wlej do reszty masy. Całość dokładnie połącz.
Dodaj ubitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Gotową masę wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj i schładzaj w lodówce min. 2 godziny aż stężeje.
W tym czasie zrób mus malinowy. Odłóż kilka malin, a pozostałe umieść w rondelku, zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj aż owoce puszczą sok i rozpadną się. Wtedy dodaj pozostałe maliny w całości. Podgrzej.
Zmniejsz ogień i dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Delikatnie mieszaj i gotuj na małym ogniu aż całość zgęstnieje.
Zdejmij mus malinowy z palnika. Kiedy ciasto się schłodzi, wylej ją na wierzch i ponownie włóż do lodówki.