Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik bez pieczenia idealny na letnie upały
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 357
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 50
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 816
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 357
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 50
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 816
Składniki
Galaretkę rozpuść w 200 ml wody * Ja przygotowałam całą galaretkę w 400 ml wody, połowę zużyłam do sernika a drugą połowę przelałam do salaterek jako dodatkowy deser
Herbatniki rozdrobnij za pomocą blendera dodaj masło aby powstała konsystencja mokrego piasku Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia Wysyp herbatniki z masłem i uformuj, tak aby powstał dosyć zwarty spód Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż paskami papieru do pieczenia, wstaw do lodówki Żelatynę zalej kilkoma łyżeczkami zimnej zimnej wody, tylko tyle żeby woda przykryła żelatynę, odstaw do napęcznienia Serek w temperaturze pokojowej wymieszaj trzepaczką z cukrem waniliowym Napęczniałą żelatynę rozpuść z 2 łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki * Na bardzo małym ogniu, nie doprowadzaj żelatyny do wrzenia, bo straci właściwości żelujące
Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej, szybko i energicznie wymieszaj żeby nie powstały grudki Tak zaprawioną żelatynę dodaj do masy serowej i krótko zmiksuj Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę Dodaj śmietankę w dwóch partiach do masy serowej i wymieszaj szpatułką Gotową masę serową wylej na przygotowany spód, wyrównaj Wstaw do lodówki do stężenia na ok. 20 min Na masie serowej ułóż owoce i zalej kilkoma łyżkami galaretki, wstaw do lodówki do stężenia galaretki * Użyj tylko tyle galaretki żeby ustabilizować owoce i żeby się nie ruszały po jej stężeniu
Następnie wylej pozostałą część tężejącej galaretki Wstaw gotowy sernik do lodówki najlepiej na całą noc