Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką to połączenie, który nigdy się nie znudzi
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1360
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5878
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8851
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18569
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1360
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5878
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8851
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18569
Składniki
1. Spód : Ciasteczka zmielić i wymieszać z nutellą. Wyłożyć otrzymaną masą dno tortownicy i schłodzić. 2.W misie miksera umieścić twaróg, serek mascarpone, cukier puder i wanilię. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy. 3.Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. 4.Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. 5.W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. 6.Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do lekkiego stężenia masy. Ponadto : 400 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej (każda na 500 ml wody) Obie galaretki rozpuścić w połowie wody sugerowanej na opakowaniu (czyli obie rozpuścić w 500 ml wrzątku). Odstawić do wystudzenia. Na stężałą masę serową wyłożyć przekrojone truskawki. Na nie wylać niewielką część galaretki, schłodzić, następnie bardzo delikatnie wylać pozostałą galaretkę – dzięki temu truskawki nie będą pływały przy wierzchu galaretki. Sernik na zimno z truskawkami i galaretką schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc – sernik musi dobrze stężeć.