Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygotowywany. Niektórzy sztukę wypiekania idealnie opanowali, a niektórzy TAK JAK JA wiele razy próbowali, i jakoś różnie to bywało, czasem mniej lub bardziej smakowało. Dlatego sernik na zimno proponuję, który szybko się przygotowuje. Biszkoptami, owszem spód jest wyłożony, ale z sezamem, masłem i migdałami połączony, dzięki temu z bardzo delikatną masą serową, smakowo kontrastuje, a po dodaniu arbuzowo – truskawkowej galaretki rewelacyjnie smakuje. Taki sernik po rozkrojeniu znika w okamgnieniu.
okrągła forma o średnicy ok. 25 cm, mikser, blender
Polecam.
Odsłon: 378
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1566
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 565
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1937
Polecam.
Odsłon: 378
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1566
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 565
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1937
Składniki
spód kruchy: Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, sezam i całość miksujemy. Na koniec dokładamy płatki i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy zmiksowaną masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Przekładamy do lodówki.
masa serowa: Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wody przegotowanej, gorącej wodzie. Ciepłą żelatynę dodajemy do sera i miksujemy na wysokich obrotach. Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru i łączymy z serem. Całość ponownie miksujemy, tylko tyle, żeby połączyły się składniki. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa. Masę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.
galaretka owocowa: Miąższ z arbuza (bez pestek) miksujemy. Oczyszczone truskawki miksujemy. Owoce mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej wody, przelewamy do owoców i całość, ponownie, dokładnie miksujemy. Rada: cukier dodajemy na końcu, ponieważ jego ilość zależy od tego, jak słodkie mamy owoce. Galaretka nie powinna być zbytnio słodka, ma kontrastować z masą serową. Galaretkę przelewamy na masę serową i całość pozostawiamy na ok. 6 godzin w lodówce.
Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, delikatnie łączenie okrawamy nożem. Do boków serownika przyklejamy płatki migdałów, wierzch dekorujemy truskawkami i miętą.