Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik nowojorski na spodzie z ciastek to smaczne, aksamitne, gładke i bardzo proste w przygotowaniu ciasto z pyszną polewą cytrynowo- śmietanową. Sernik zawsze się udaje i jest idealną propozycją na każdą okazję, domowe uroczystości czy święta.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12285
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1517
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 119
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12285
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1517
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 119
Składniki
Herbatniki umieszczamy w woreczku strunowym i kruszymy je za pomocą wałka lub miksujemy w malakserze. Pokruszone herbatniki wsypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone, lekko wystudzone masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy składniki na spód ciasta i starannie rozprowadzamy je łyżką, lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy do lodówki na 10 minut.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przekładamy twaróg, dodajemy jajka oraz żółtko, śmietanę, sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier oraz mąkę i wszystko krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Gotową masę wlewamy na spód z ciastek. Sernik pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 st. C i pieczemy jeszcze 50-60 minut w termoobiegu. Sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem, zapewni to odpowiedni poziom wilgotności w piekarniku. Upieczony sernik studzimy w piekarniku.
Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy sosk z cytryny oraz cukier puder i wszystko dokładnie razem mieszamy. Tak przygotowaną polewę wlewamy na sernik i starannie ją rozprowadzamy. Gotowy sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.