Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest o smaku kakaowym, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch polany polewą czekoladową i posypany kolorową posypką.
mikser, miska, forma do pieczenia o wymiarach 30/25/6 cm,
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 49
Polecam.
Odsłon: 929
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 255
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 105
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 49
Polecam.
Odsłon: 929
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 255
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 105
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, ekstrakt wanilii, budynie i kakao, cały czas miksujemy.
Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową.
Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku.
Ostudzony sernik wyjmujemy z formy i polewamy polewą czekoladową. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.
Po leżakowaniu sernika w lodówce kroimy go na porcje.
Polewa czekoladowa: W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik. Na koniec posypujemy kolorową posypką. Smacznego !!!