Sernik pistacjowy na zimno to wykwintne ciasto, które zachwyca delikatnością kremowej konsystencji z chrupiącymi pistacjami.
Sernik pistacjowy bez pieczenia
Składniki
SKŁADNIKI MASA:
- 1kg twarogu mielonego np Mój ulubiony Wieluń
- 100ml śmietanki 30%
- 500g mascarpone
- 200g białej czekolady
- 200g kremu pistacjowego
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI SPÓD:
- 200g herbatników
- 150g masła
SKŁADNIKI POLEWA:
- 100g śmietanki 30%
- 150g białej czekolady
- 70g pokruszonych pistacji
Składniki
SKŁADNIKI MASA:
- 1kg twarogu mielonego np Mój ulubiony Wieluń
- 100ml śmietanki 30%
- 500g mascarpone
- 200g białej czekolady
- 200g kremu pistacjowego
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI SPÓD:
- 200g herbatników
- 150g masła
SKŁADNIKI POLEWA:
- 100g śmietanki 30%
- 150g białej czekolady
- 70g pokruszonych pistacji

Potrzebne przybory kuchenne
tortownica średnica 25cm , lodówka, mikser,
Etapy przygotowania
Przepis zaczynamy od przygotowania spodu. Kruszymy herbatniki za pomocą blendera lub wałka i torebki. Masło roztapiamy a po ostygnięciu mieszamy z pokruszonymi herbatnikami do powstania konstencji mokrego piasku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy mieszankę i ugniatamy na spodzie. Wkładamy do lodówki na 15 minut.

Przygotowanie masy serowej zaczynamy od podgrzania w rondelku śmietanki, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Do misy przekładamy twaróg, mascarpone i cukier puder. Mieszamy przez chwilę na wolnych obrotach.

Teraz dodajemy ostudzoną czekoladę oraz krem pistacjowy i jeszcze chwilę miksujemy. Ser ma być gęsty nie rzadki, więc nie miksujemy go za długo. Masę wykładamy na spód z cisteczek i wkładamy do lodówki na 4 godziny.

Przed końcem czasu przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Pistacje siekamy na mniejsze kawałki. Ostudzoną czekoladę wylewamy na sernik, następnie posypujemy pokruszonymi pistacjami. Wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Sernik pistacjowy jest gotowy do podania. Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452

Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Meksykańska
- Indyjska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Curry
- Pasztety
Odsłon: 1102

Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5811

Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132

Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1200
Ostatnio komentowane przepisy

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452

Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Meksykańska
- Indyjska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Curry
- Pasztety
Odsłon: 1102

Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5811

Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132

Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1200


Składniki
- 1kg twarogu mielonego np Mój ulubiony Wieluń
- 100ml śmietanki 30%
- 500g mascarpone
- 200g białej czekolady
- 200g kremu pistacjowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 200g herbatników
- 150g masła
- 100g śmietanki 30%
- 150g białej czekolady
- 70g pokruszonych pistacji
Przepis zaczynamy od przygotowania spodu. Kruszymy herbatniki za pomocą blendera lub wałka i torebki. Masło roztapiamy a po ostygnięciu mieszamy z pokruszonymi herbatnikami do powstania konstencji mokrego piasku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy mieszankę i ugniatamy na spodzie. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
Przygotowanie masy serowej zaczynamy od podgrzania w rondelku śmietanki, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Do misy przekładamy twaróg, mascarpone i cukier puder. Mieszamy przez chwilę na wolnych obrotach.
Teraz dodajemy ostudzoną czekoladę oraz krem pistacjowy i jeszcze chwilę miksujemy. Ser ma być gęsty nie rzadki, więc nie miksujemy go za długo. Masę wykładamy na spód z cisteczek i wkładamy do lodówki na 4 godziny.
Przed końcem czasu przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Pistacje siekamy na mniejsze kawałki. Ostudzoną czekoladę wylewamy na sernik, następnie posypujemy pokruszonymi pistacjami. Wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Sernik pistacjowy jest gotowy do podania. Smacznego
Pyszotka:)
Pięknie wygląda! 🤗