Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik pistacjowy na zimno to wykwintne ciasto, które zachwyca delikatnością kremowej konsystencji z chrupiącymi pistacjami.
tortownica średnica 25cm , lodówka, mikser,
Polecam na kolację.
Odsłon: 443
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 638
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 145
Ciasto tiramisu to deser o subtelnej, puszystej konsystencji, który dosłownie...
Odsłon: 62
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 32
Polecam na kolację.
Odsłon: 443
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 638
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 145
Ciasto tiramisu to deser o subtelnej, puszystej konsystencji, który dosłownie...
Odsłon: 62
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 32
Składniki
Przepis zaczynamy od przygotowania spodu. Kruszymy herbatniki za pomocą blendera lub wałka i torebki. Masło roztapiamy a po ostygnięciu mieszamy z pokruszonymi herbatnikami do powstania konstencji mokrego piasku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy mieszankę i ugniatamy na spodzie. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
Przygotowanie masy serowej zaczynamy od podgrzania w rondelku śmietanki, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Do misy przekładamy twaróg, mascarpone i cukier puder. Mieszamy przez chwilę na wolnych obrotach.
Teraz dodajemy ostudzoną czekoladę oraz krem pistacjowy i jeszcze chwilę miksujemy. Ser ma być gęsty nie rzadki, więc nie miksujemy go za długo. Masę wykładamy na spód z cisteczek i wkładamy do lodówki na 4 godziny.
Przed końcem czasu przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Pistacje siekamy na mniejsze kawałki. Ostudzoną czekoladę wylewamy na sernik, następnie posypujemy pokruszonymi pistacjami. Wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Sernik pistacjowy jest gotowy do podania. Smacznego