Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik pistacjowy na zimno to wykwintne ciasto, które zachwyca delikatnością kremowej konsystencji z chrupiącymi pistacjami.
tortownica średnica 25cm , lodówka, mikser,
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 144
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2412
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 144
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2412
Składniki
Przepis zaczynamy od przygotowania spodu. Kruszymy herbatniki za pomocą blendera lub wałka i torebki. Masło roztapiamy a po ostygnięciu mieszamy z pokruszonymi herbatnikami do powstania konstencji mokrego piasku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy mieszankę i ugniatamy na spodzie. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
Przygotowanie masy serowej zaczynamy od podgrzania w rondelku śmietanki, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Do misy przekładamy twaróg, mascarpone i cukier puder. Mieszamy przez chwilę na wolnych obrotach.
Teraz dodajemy ostudzoną czekoladę oraz krem pistacjowy i jeszcze chwilę miksujemy. Ser ma być gęsty nie rzadki, więc nie miksujemy go za długo. Masę wykładamy na spód z cisteczek i wkładamy do lodówki na 4 godziny.
Przed końcem czasu przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Pistacje siekamy na mniejsze kawałki. Ostudzoną czekoladę wylewamy na sernik, następnie posypujemy pokruszonymi pistacjami. Wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Sernik pistacjowy jest gotowy do podania. Smacznego