Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik pistacjowy z białą czekoladą, który skradnie serca gości. Ciasteczkowy spód, kremowa masa serowa i delikatna polewa na bazie białej czekolady, pasty pistacjowej oraz śmietanki kremówki to niesamowite połączenie smaków i tektur, które skradnie serca wszystkich gości bez wyjątku. Sernik pistacjowy sprawdzi się zarówno podczas świąt, spotkań rodzinnych czy innych ważnych uroczystości. Jego przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Pamiętaj, aby wszystkie składniki do sernika wyciągnąć z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem - minimum 2 godziny przed pieczeniem. Aby sernik pistacjowy wyszedł równy i nie pękał podczas pieczenia zadbaj o odpowiednią temperaturę i czas pieczenia. Wstaw na spód piekarnika naczynie z wodą, a sernik wyjdzie idealnie wilgotny i stabilny. Dzięki zastosowaniu tych wskazówek podczas pieczenia jesteście skazani na sukces!
tortownica 25 cm
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 201
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4461
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12112
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6876
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5642
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 201
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4461
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12112
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6876
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5642
Składniki
Przygotuj spód do sernika. Herbatniki zmiel na pył. Masło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Pokruszone herbatniki wymieszaj z roztopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasteczka z masłem przełóż do formy. Powierzchnię wyrównaj.
Czekoladę połam na kosteczki i przełóż do rondelka. Wlej śmietankę. Składniki podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką odstaw do wystygnięcia.
Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj cukier, wbij całe jajka. Składniki zmiksuj krótko do połączenia. Następnie dodaj skrobię ziemniaczaną, miękkie masło, krem pistacjowy oraz śmietankę z białą czekoladą. Składniki zmiksuj krótko do połączenia (zbyt długie miksowanie składników sprawi, że sernik urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie). Masę serową przelej na ciasteczkowy spód.
Piekarnik rozgrzej do 165 stopni (grzałka góra-dół). Na dół piekarnika wstaw naczynie z wodą. Sernik piecz przez około 90 minut. Upieczony sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Przygotuj polewę. Czekoladę połam na kosteczki i przełóż do rondelka. Dodaj śmietankę i krem pistacjowy. Składniki podgrzewaj na wolnym ogniu do połączenia. Polewę odstaw na kilka minut do ostygnięcia, następnie rozprowadź ją po górze sernika.
Gotowy sernik wstaw na noc do lodówki do stężenia. Smacznego!