Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z różnymi nazwami tego sernika można się spotkać - Toffi, Kajmakowy, Krówkowy, ale nie ważne jak go nazwiemy, istotne jest to że jest przepyszny, o aksamitnej konsystencji. Mi najbardziej smakuje z własnoręcznie przygotowaną odrobine soloną masą toffi, którą również polany jest wierzch sernika
Zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnych faworku.
Odsłon: 139
Wiadomo ze domowe pączki najlepsze i każdy ma swój ulubiony przepis. Ja dzisi...
Odsłon: 60
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 461
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1110
Zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnych faworku.
Odsłon: 139
Wiadomo ze domowe pączki najlepsze i każdy ma swój ulubiony przepis. Ja dzisi...
Odsłon: 60
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 461
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1110
Składniki
Jeżeli masę toffi przygotowujemy własnoręcznie, najlepiej zacząć od jej zrobienia, ponieważ przygotowanie jej zajmuje najwięcej czasu. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę, ciastem wyłożyć spód blachy.
Masa toffi: Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym płomieniu cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 40 minut. Masa zmniejszy swoją objętości i zacznie gęstnieć, wtedy należy zmniejszyć płomieni i mieszać aż stanie się odpowiednio gęsta. Do gotowej gorącej masy można dodać kakao, lub ulubiony aromat.
Sernik: Białka (3 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną, budyń oraz ¾ szklanki przestygniętej masy toffi i wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C, pozostawić do przestygnięci. Sernik polać pozostałą masą toffi.