Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik truskawkowy bez pieczenia to trzy pięknie wyglądające i pyszne warstwy: kruchy spód, śmietankowa masa i owocowy krem. Wypróbuj!
Wymiary tortownicy: średnica 23 cm
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1431
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38550
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1304
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1431
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38550
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1304
Składniki
Rozpuść masło. Herbatniki pokrusz drobno, aby miały konsystencję piasku. Połącz z masłem, wymieszaj dokładnie. Na spód tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłóż masę. Dociśnij dokładnie przy krawędziach. Przełóż do lodówki, aby spód się schłodził.
Mocno schłodzoną śmietanę umieść w misce. Dodaj mascarpone. Całość ubijaj tak długo aż zrobi się gęsta, sztywna masa. Wtedy dodaj cukier puder i wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż na herbatnikowy spód i ponownie odstaw do lodówki.
Zrób teraz warstwę truskawkową. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw. Owoce umyj, osusz, a następnie drobno je pokrój. Jeśli nie chcesz kawałków truskawek w kremie to zblenduj je. Przełóż do galaretki i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Osobno ubij śmietankę wyciągniętą prosto z lodówki na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i zamieszaj. Wlej cienkim strumieniem tężejącą, chłodną już galaretkę, cały czas mieszaj. Wyłóż na warstwę śmietankową i przełóż do lodówki na minimum 3 godziny.