Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik truskawkowy bez pieczenia to trzy pięknie wyglądające i pyszne warstwy: kruchy spód, śmietankowa masa i owocowy krem. Wypróbuj!
Wymiary tortownicy: średnica 23 cm
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 944
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 283
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 115
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 944
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 283
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 115
Składniki
Rozpuść masło. Herbatniki pokrusz drobno, aby miały konsystencję piasku. Połącz z masłem, wymieszaj dokładnie. Na spód tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłóż masę. Dociśnij dokładnie przy krawędziach. Przełóż do lodówki, aby spód się schłodził.
Mocno schłodzoną śmietanę umieść w misce. Dodaj mascarpone. Całość ubijaj tak długo aż zrobi się gęsta, sztywna masa. Wtedy dodaj cukier puder i wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż na herbatnikowy spód i ponownie odstaw do lodówki.
Zrób teraz warstwę truskawkową. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw. Owoce umyj, osusz, a następnie drobno je pokrój. Jeśli nie chcesz kawałków truskawek w kremie to zblenduj je. Przełóż do galaretki i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Osobno ubij śmietankę wyciągniętą prosto z lodówki na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i zamieszaj. Wlej cienkim strumieniem tężejącą, chłodną już galaretkę, cały czas mieszaj. Wyłóż na warstwę śmietankową i przełóż do lodówki na minimum 3 godziny.