Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik truskawkowy bez pieczenia to trzy pięknie wyglądające i pyszne warstwy: kruchy spód, śmietankowa masa i owocowy krem. Wypróbuj!
Wymiary tortownicy: średnica 23 cm
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 986
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4266
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 632
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 979
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3910
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 799
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 986
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4266
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 632
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 979
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3910
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 799
Składniki
Rozpuść masło. Herbatniki pokrusz drobno, aby miały konsystencję piasku. Połącz z masłem, wymieszaj dokładnie. Na spód tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłóż masę. Dociśnij dokładnie przy krawędziach. Przełóż do lodówki, aby spód się schłodził.
Mocno schłodzoną śmietanę umieść w misce. Dodaj mascarpone. Całość ubijaj tak długo aż zrobi się gęsta, sztywna masa. Wtedy dodaj cukier puder i wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż na herbatnikowy spód i ponownie odstaw do lodówki.
Zrób teraz warstwę truskawkową. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw. Owoce umyj, osusz, a następnie drobno je pokrój. Jeśli nie chcesz kawałków truskawek w kremie to zblenduj je. Przełóż do galaretki i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Osobno ubij śmietankę wyciągniętą prosto z lodówki na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i zamieszaj. Wlej cienkim strumieniem tężejącą, chłodną już galaretkę, cały czas mieszaj. Wyłóż na warstwę śmietankową i przełóż do lodówki na minimum 3 godziny.