Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę pracochłonny ale ciekawie wygląda. Robiłam poraz pierwszy i może nie wyszły mi te kropki tak idealnie ale może następnym razem :) Przepis zaczerpnięty z gazety z wypiekami.
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72649
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 539
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15591
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3418
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72649
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 539
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15591
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3418
Składniki
Przygotować ciasto kruche na spód według przepisu na mój wcześniejszy sernik.
Masa makowa: mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać bułkę tartą, mak i ubitą pianę z białek. Można dodać odrobinę aromatu migdałowego.
Masa serowa: ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać ser, aromat i jeśli ktoś lubi to bakalie ( rodzynki lub skórkę pomarańczową). Na końcu dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Masę makową wyciskać albo przez w zwinięty w rożek pergamin albo przez szpryckę z dużym otworem. Ja ściągnęłam poprostu mniejszą końcówkę ze szprycy. Otwór powinien mieć ok. 1,5-2,5 cm średnicy. Na kruchym spodzie wycisnąć w ten sposób masę makową, aby powstały makowe wałeczki oddalone od siebie o ok.2-3 cm. Masą serową wypełnić miejsca między wałeczkami i tak samo utworzyć kolejne warstwy. Sernik piec ok. 1 godz.