Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę pracochłonny ale ciekawie wygląda. Robiłam poraz pierwszy i może nie wyszły mi te kropki tak idealnie ale może następnym razem :) Przepis zaczerpnięty z gazety z wypiekami.
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Przygotować ciasto kruche na spód według przepisu na mój wcześniejszy sernik.
Masa makowa: mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać bułkę tartą, mak i ubitą pianę z białek. Można dodać odrobinę aromatu migdałowego.
Masa serowa: ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać ser, aromat i jeśli ktoś lubi to bakalie ( rodzynki lub skórkę pomarańczową). Na końcu dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Masę makową wyciskać albo przez w zwinięty w rożek pergamin albo przez szpryckę z dużym otworem. Ja ściągnęłam poprostu mniejszą końcówkę ze szprycy. Otwór powinien mieć ok. 1,5-2,5 cm średnicy. Na kruchym spodzie wycisnąć w ten sposób masę makową, aby powstały makowe wałeczki oddalone od siebie o ok.2-3 cm. Masą serową wypełnić miejsca między wałeczkami i tak samo utworzyć kolejne warstwy. Sernik piec ok. 1 godz.