Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze na święta Bożego Narodzenia na naszym stole zawsze można znaleźć piernik i sernik. Pomyślałam… a czemu by nie połączyć te dwa ciasta ? ???? Wyszło świąteczne cudo ????
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11931
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16347
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5232
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11931
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16347
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5232
Składniki
1. Krem: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. cały czas ucierając dodajemy po 2 łyżeczki śmietany ( krem ucieramy bardzo powoli) 2. Sernik: Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodajemy stopniowo ser i mąki zmieszane z proszkiem 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy 4. Tortownicę o śr 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy mase serową. Pieczemy ok 1godz – 1h10 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół) 5. Piernik: Mąkę mieszamy z sodą oraz przyprawą do piernika 6. Miód podgrzewamy , gorący napar kawowy dodajemy do miodu i dobrze mieszamy 7. Żółtka oddzielamy od białek . Żółtka ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy olej , cały czas ucierając naprzemiennie dodajemy mąkę i miód z kawą. 8. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy 9. Ciasto wylewamy na tortownicę o śr 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka ( około godziny – 1,20 h ) 10. Ostudzony piernik przekrawamy na pół. 11. Układamy ciasto : piernik, powidła, krem,sernik,krem,powidła, piernik,krem.