Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam Was na delikatny i puszysty #sernik waniliowy na ciasteczkowym spodzie z masą kajmakową. Zapisz przepis i delektuj się smakiem!
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Składniki na sernik powinny mieć ZAWSZE temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki na 2-3h przed przygotowaniem ciasta. Przepis podany na tortownicę o Ø24cm.
Herbatniki pokrusz/zblenduj na drobny piasek. Masło rozpuść i zalej rozdrobnione herbatniki. Całość wymieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie herbatniki, dociskając łyżką. Spód sernika włóż do lodówki na 20 minut. Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
Wszystkie składniki tj. twaróg, jajka, śmietankę, cukry, mąki oraz olejek waniliowy włóż do misy miksera. Miksuj na niskich obrotach do całkowitego połączenia składników - max 3-4 minuty, aby sernik niepotrzebnie się nie napowietrzył. *Aby nie miksować masy twarogowej zbyt długo i mieć pewność, że nie pozostały żadne grudki wymieszaj ją dodatkowo trzepaczką
Wylej masę twarogową na schłodzony spód. Włóż blaszkę z sernikiem do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piecz przez 1,5h na trybie góra-dół.
Wyłącz piekarnik i ostudź sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyłóż masę kajmakową na wierzch ostygniętego sernika. Dla udekorowania możesz również posypać czekoladą lub orzechami. Włóż sernik do lodówki na co najmniej 8h przed rozkrojeniem. Przechowuj ciasto w lodówce!