Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest o smaku waniliowym z jabłkami, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej, posypany orzechami.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11978
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 133
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8772
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155450
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1188
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11978
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 133
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8772
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155450
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1188
Składniki
Jabłka obieramy ze skórek, pozbawiamy nasiennych gniazd i trzemy na wiórki. Starte jabłka smażymy z 50 ml wody do wyparowania wody. Na koniec dodajemy 2-3 łyżeczki cynamonu, jak kto lubi. Dokładnie mieszamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii, smażone, rozdrobnione blenderem jabłka i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy prażonymi, rozdrobnionymi orzechami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję. Polewa czekoladowa: Masło zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik. Smacznego!!!