Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno waniliowy smak sera umieszczony na kruchym spodzie. Całość uwieńczona pysznym, bardzo delikatnym musem o smaku kajmaku. Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone, po nocy spędzonej w lodówce. Bardzo polecam.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Składniki na ciasto kruche łączymy, szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.
Składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej!!! Sery, cukier i cukier waniliowy wymieszać mikserem na niskich obrotach, dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Do masy przesiać mąkę i budyń waniliowy, wlać śmietanę. Wymieszać do połączenia składników. Dodać posiekane cukierki. Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszce i piec 10-15 minut w temp 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, posypać kaszą manną i wyłożyć masę serową. Ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy 12-15 minut w temperaturze 190 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 140-130 i pieczemy około godziny. Sernik powinien być równy i mieć bursztynowy kolor. Ciasto studzimy w formie w której się piekło.
Mleko skondensowane mocno chłodzimy i ubijam na gęstą pianę, stopniowo dodajemy po łyżce masy kajmakowej. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach wrzącej wody, hartujemy z łyżką musu ,łączymy z resztą masy cały czas ubijając. Mus kajmakowym przekładamy na zimny sernik, wierzch posypujemy zmielonymi herbatnikami. Chłodzimy w lodówce.