Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z białą czekoladą to idealna propozycja na święta. Sernik jest smaczny, puszysty i dość słodki. Ja użyłam mniej czekolady niż w oryginalnym przepisie i dodałam sok z cytryny, który nadał sernikowi kwaskowaty smak. Polecam, sernik godny uwagi :-)
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 48
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 136
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4193
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 48
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 136
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4193
Składniki
Spód: miękkie masło zmiksować w blenderze lub malakserze wraz z pokruszonymi maślanymi ciasteczkami. Całość musi być drobno pokruszona. Masa serowa: ser w temperaturze pokojowej przełożyć do miski, zmiksować i kolejno dodawać po jednym jajku. Za każdym razem bardzo dobrze miksować, aż do puszystości. Potem dodać cukier puder, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę, sok z cytryny i cały czas miksować, aby składniki się połączyły.
Tortownicę o wymiarach 22- 23 cm dokładnie okleić folią aluminiową, a dno wyłożyć papierem do pieczenia (kółko z papieru). Na dno tortownicy wyłożyć masę ciasteczkową i wyrównać ją dłonią. Następnie wlać całą masę serową i wyrównać tak, żeby na środku był taki delikatny wzgórek. Dzięki temu sernik będzie równy po upieczeniu.
Do okrągłego naczynia żaroodpornego większego niż tortownica lub do większej blachy wlać gorącą wodę i włożyć formę z sernikiem. Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy. Tak przygotowany sernik w kąpieli wodnej wstawić do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i piec godzinę i 20 minut (80 minut). Sernik po upieczeniu pozostawić chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do lekkiego ostudzenia, następnie wyjąć go z kąpieli wodnej i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Schłodzony sernik przełożyć na paterę. Smacznego!