Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z białą czekoladą jest delikatny, kremowy i niezwykle smaczny. Koniecznie użyj do jego przygotowania dobrej jakości twarogu!
Tortownica 24 cm
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4904
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 44
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4904
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 44
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Składniki
Zblenduj herbatniki (razem z kremem, który jest w środku) i wymieszaj z płynnym masłem. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm. Rozprowadź równomiernie na dnie formy masę z herbatników i masła. Ugnieć łyżką.
Przelej do garnka śmietanę kremówkę. Podgrzej na palniku o niskiej mocy. Rozpuść w śmietanie pokruszoną czekoladę i cukier, cały czas mieszając, by nie dopuścić do przypalenia masy. Połącz zawartość garnka z twarogiem. Możesz użyć twarogu sernikowego z wiaderka, ale o prostym składzie, bez zagęstników itp. (w przeciwnym razie sernik może się nie udać). Gdy uzyskasz jednolitą masę, odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wbij do miski całe jajka i pięć żółtek. Lekko roztrzep widelcem lub rózgą cukierniczą. Stopniowo połącz ostudzoną masę serową z jajkami, mieszając ją mikserem na niskich obrotach. Przelej masę na przygotowany spód z herbatników.
Wstaw tortownicę do naczynia żaroodpornego wypełnionego gorąca wodą (powinna sięgać do wysokości 2/3 tortownicy. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Piecz sernik z białą czekoladą w kąpieli wodnej przez około 3 godziny (aż się zetnie). Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przełóż na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj białą czekoladą (najlepiej schłodzoną w lodówce) startą na tarce o drobnych oczkach.