Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z białą czekoladą jest delikatny, kremowy i niezwykle smaczny. Koniecznie użyj do jego przygotowania dobrej jakości twarogu!
Tortownica 24 cm
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2340
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3491
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4259
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74257
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2340
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3491
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4259
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74257
Składniki
Zblenduj herbatniki (razem z kremem, który jest w środku) i wymieszaj z płynnym masłem. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm. Rozprowadź równomiernie na dnie formy masę z herbatników i masła. Ugnieć łyżką.
Przelej do garnka śmietanę kremówkę. Podgrzej na palniku o niskiej mocy. Rozpuść w śmietanie pokruszoną czekoladę i cukier, cały czas mieszając, by nie dopuścić do przypalenia masy. Połącz zawartość garnka z twarogiem. Możesz użyć twarogu sernikowego z wiaderka, ale o prostym składzie, bez zagęstników itp. (w przeciwnym razie sernik może się nie udać). Gdy uzyskasz jednolitą masę, odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wbij do miski całe jajka i pięć żółtek. Lekko roztrzep widelcem lub rózgą cukierniczą. Stopniowo połącz ostudzoną masę serową z jajkami, mieszając ją mikserem na niskich obrotach. Przelej masę na przygotowany spód z herbatników.
Wstaw tortownicę do naczynia żaroodpornego wypełnionego gorąca wodą (powinna sięgać do wysokości 2/3 tortownicy. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Piecz sernik z białą czekoladą w kąpieli wodnej przez około 3 godziny (aż się zetnie). Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przełóż na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj białą czekoladą (najlepiej schłodzoną w lodówce) startą na tarce o drobnych oczkach.