Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny sernik z brzoskwiniami. Przepis siostry Anastazji na to ciasto składa się z puszystego biszkoptu, delikatnej masy serowej z nutą wanilii i słodkich brzoskwiń z puszki. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, natomiast sam proces wykonania dosyć prosty. Ciasto pieczemy w dużej, prostokątnej blaszce. Ten wypiek doskonale sprawdzi się na święta oraz inne ważne uroczystości rodzinne.
Na śniadanie, szybki lunch lub kolację taki omlet będzie jak marzenie. :) Prz...
Odsłon: 40
Delikatne i aromatyczne pierogi obok tych z kapustą i grzybami idealnie uzupe...
Odsłon: 244
Na śniadanie, szybki lunch lub kolację taki omlet będzie jak marzenie. :) Prz...
Odsłon: 40
Delikatne i aromatyczne pierogi obok tych z kapustą i grzybami idealnie uzupe...
Odsłon: 244
Składniki
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie miksowania do białek dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Składniki delikatnie mieszamy.
Ciasto na biszkopt przelewamy do dużej prostokątnej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra - dół). Pieczemy przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Zabieramy się za masę serową. Białka oddzielamy od żółtek.
Do dużej miski przekładamy miękką margarynę, wsypujemy cukier. Składniki ubijamy na puszystą masę. W trakcie ubijania do miski dodajemy po jednym żółtku.
W osobnym naczyniu łączymy zmielony twaróg (można użyć twarogu z wiaderka) z budyniem i skrobią ziemniaczaną. Połączone składniki przekładamy do dużej miski z ubitą margaryną. Całość mieszamy.
Otwieramy puszkę z brzoskwiniami. Odlewamy zalewę. Owoce kroimy w kostkę i dorzucamy do masy serowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
Na upieczony, przestudzony biszkopt wykładamy masę serową. Powierzchnię równamy. Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut.
Upieczony sernik z brzoskwiniami studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.