Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-02-2025
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkoptów. Sernik smaczny i na jednym kawałku się nie skończy. Polecam
mikser, łyżka drewniana, blaszka, papier do pieczenia, łyżka, szklanka,
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15488
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4648
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 328
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2789
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5032
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15488
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4648
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 328
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2789
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5032
Składniki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, blaszka o wielkości 18/28 cm. wyłożona papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć podłużne biszkopty, opcjonalnie można je nasączyć ponczem z wody, soku z cytryny i cukru pudru proporcje zależą od Was samych, ale można to pominąć czyli nie nasączać biszkoptów. U mnie biszkopty nasączone, nasączyłam po rozłożeniu pędzelkiem maczając pędzelek w ponczu. Przygotowanie masy serowej; Żółtka oddzieliłam od białek, białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli i odłożyłam na boku. Żółtka włożyłam do miski , dodałam cukier , cukier waniliowy oraz miękkie masło, po czym zmiksowałam na puszystą białą masę. Cały czas miksując dodałam śmietanę, oraz porcjami twaróg i proszek budyniowy. Na koniec już nie miksowałam tylko drewnianą łyżką wmieszałam ubitą na sztywno pianę z białek. Po dokładnym połączeniu masę wylałam na spód z biszkoptów, górę wyrównałam . Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 60 minut. góra - dół. Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik , uchyliłam drzwiczki i chłodziłam sernik około 30 -40 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjęłam i całkowicie wstydziłam. Masę krówkową włożyłam do gorącej wody (oczywiście z puszką ) podgrzałam by lepiej się rozsmarowywała. Górę sernika posmarowałam masa krówkową , robiąc wzorek widelcem. Schłodziłam w lodówce. Smacznego
Ciasto - sernik w przekroju.
Sernik po upieczeniu. Smacznego