Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spójrzcie sami, czy ten trójkolorowy deser nie wygląda obłędnie? Spód z ciasteczek kakaowych, wnętrze z puszystego serka, połączonego z mleczkiem kokosowym. I wreszcie góra: aksamitny mus ze świeżego soczystego mango, muśniętego galaretką cytrynową. Nic dodać, nic ująć. Spróbujecie - pokochacie.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 135
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3804
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 241
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 216
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 135
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3804
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 241
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 216
Składniki
Masło rozpuścić na patelni lub w kuchence mikrofalowej - nie gotować; wystudzić. Ciastka skruszyć z grubsza w dłoni, wsadzić do woreczka z grubszej folii (np. strunowego) i przez ściereczkę rozdrobnić za pomocą tłuczka. Jeśli chcecie, zetrzeć je na pył, użyjcie blendera lub rozdrabniacza do lodu.
Do tortownicy o średnicy 22 cm wsypać herbatniki, zalać wystudzonym masłem, wymieszać dokładnie dłonią, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki celem schłodzenia. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 80 ml gorącej wody (ok. 1/3 szklanki), wystudzić. W misie miksera lub innej wysokiej połączyć ser z aromatem waniliowym, cukrem pudrem. Dodać mleczko kokosowe (mocno wstrząsnąć puszką przed otwarciem) oraz wystudzoną żelatynę i zmiksować na niskich obrotach do całkowitego połączenia składników. Jeśli uznacie, że masa nie jest dość słodka, dodajcie jeszcze cukru pudru według uznania. Wyłożyć masę na schłodzony spód, wstawić ponownie do lodówki, by stężała. Mango obrać ze skórki, wydrążyć specjalną łyżeczką do owoców kilka kulek i odłożyć do późniejszej dekoracji, pozostały miąższ odciąć od pestki i zblendować na gładki mus. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić i jak będzie tężeć, dodać do mango. Całość połączyć kilkoma obrotami blendera i wyłożyć na zastygniętą masę serową.
Ponownie wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc, by masa stężała. Dekorować listkami mięty lub melisy oraz mini kulkami z mango. Smacznego.