Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary, poczciwy sernik z delikatnym posmakiem japońskiej herbaty, przełamany nutką truskawek. Pięknie się prezentuje i nieziemsko smakuje :-)
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2882
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1172
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13653
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2802
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2882
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1172
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13653
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2802
Składniki
Spód: Margarynę stopić, odstawić do przestygnięcia. Ubić pianę z białek, wsypać cukier i po kolei żołtka, nadal ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i wymieszać. Cienkim strumykiem wlać przestudzony tłuszcz, wymieszać. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy (26cm). Piec ok. 10-15 min. w temp. 180 stopni. W tym czasie zrobić masę serową.
Masa serowa: Tłuszcz (masło lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po żółtku, nadal miksując. Dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Na końcu dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać z masą serową. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Do większej części dodać aromat do mniejszej herbatę matcha. Obie masy dobrze wymieszać. Na upieczony spód wyłożyć białą masę serową, na wierzch kleksami zieloną (można rozprowadzić ją delikatnie ale nie trzeba, mogą zostać kleksy). Sernik piec w temp. 170-180 stopni ok. 1 godz. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem na gładko, dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody. Wstawić do lodówki i lekko tężejący wylać na wystudzony sernik. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc)
Smacznego :-)