Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z musem z marakui to słodko-kwaśne połączenie, które świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający deser. W dodatku świetnie wygląda na talerzu.
Do tego przepisu potrzebujesz tortownicy o ok. 23 cm średnicy.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8431
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8431
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Ciasteczka dokładnie pokrusz za pomocą malaksera, blendera albo wałka kuchennego po wcześniejszym umieszczeniu ciastek w szczelnym worku. Masło rozpuść na małym ogniu. Połącz je z ciasteczkami.
Na spodzie tortownicy umieść papier do pieczenia. Za pomocą szpatułki dokładnie rozprowadź spód do ciasta na tortownicy mocno dociskając i włóż do lodówki.
Twaróg z cukrem, jajkami i mąką zmiksuj na gładką masę, tylko do połączenia składników. Dodaj ekstrakt z waniliowy, ewentualnie miąższ z marakui i zamieszaj szpatułką. Na przygotowany wcześniej spód wylej masę. Piecz w 170 stopniach z włączonymi grzałkami góra i dół przez około 60 minut.
Gotowy sernik z musem z marakui wystudź w piekarniku, a potem włóż do lodówki najlepiej na całą noc.
Po całkowitym wystygnięciu udekoruj ciasto owocowym musem. W tym celu podgrzej miąższ z owoców na małym ogniu. Jeśli jest bardzo gęsty, dodaj łyżkę wody. Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj. Polej miąższem z marakui ciasto i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.