Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny sernik na ciemnym cieście z dodatkiem przyprawy do piernika pięknie pachnie świętami. Smakuje nie tylko w święta.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4089
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416041
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2758
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4089
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416041
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2758
Składniki
Ciasto Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, kakao, dodaj cukier, przyprawę do piernika, margarynę , żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto podziel na pół i włóż do zamrażarki.
Ser zmiel 2 razy , żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj rozpuszczone i wystudzone masło , ser, budynie, oraz po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego. Na koniec ubij pianę z białek i delikatnie dodaj do sera, delikatnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia, na dno zetrzyj jedną część ciasta, wylej ser, na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Sernik piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st. Po upieczeniu zastaw w piekarniku przy uchylonych drzwiach na około 10 minut. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.