Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój ulubiony pyszny sernik z rosą, zawsze się udaje i nie opada, gości u nas na stole na Święta i najszybciej znika z talerza. Najlepszy sernik na imprezy rodzinne. Na tym serniku przecierałam szlaki i uczyłam się piec tak, więc przepis jest prosty.
Blaszka 25 x 36 cm, mikser ręczny
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Składniki
Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta. Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski, wsypać cukier waniliowy, wbić żółtka, a białka odkłożyć w osobnej misce na piankę z rosą. Masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Całość posiekać i szybko zagnieść kruche ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić kruchym ciastem i odstawić na bok. Do miski wbić całe jajka i żółtka, wsypać cukier i zmiksować do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu, następnie wrzucić twaróg, zmiksować krótko, wsypuje cukier waniliowy, wlać olej, oraz budynie rozrobione w mleku. Miksować krótko do połączenia i wylać na surowy spód. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 C bez termoobiegu i piec 45 min. Krótko przed upływem 45 min. pieczenia zacząć ubijać pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypywać cukier. Miksować do uzyskania sztywnej piany. Po upływie 45 min. otworzyć piekarnik, wyciągnąć blaszkę i nałożyć pianę. Wyrównać wierzch i włożyć blaszkę z powrotem do piekarnika. Piec przez 10 min. pamiętając o tym, jeśli przetrzymasz dłużej, zamiast pianki z rosą, powstanie beza. Sernik najlepszy jest następnego dnia, najlepiej po wystudzeniu schować na noc do lodówki. Smacznego!!!