Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seromakowiec to idealne ciasto dla tych, którzy nie mogę zdecydować się czy mają ochotę na sernik, czy też makowiec. Oto idealne połączenie tych dwóch wypieków, które doskonale sprawdzi się nie tylko na bożonarodzeniowym stole.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 220
Polecam.
Odsłon: 1115
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 220
Polecam.
Odsłon: 1115
Składniki
Czas na masę serową. Ser zmiel dwukrotnie, a masło ubij na puszystą pianę, dodając po jednym jajku. Następnie dodaj cukier puder oraz budyń. Do całej masy porcjami dodawaj zmielony ser i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodaj pozostałe składniki, czyli kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i cytrynową. Na końcu dodaj ubitą śmietanę i delikatnie mieszaj.
Na kruchy spód wyłóż masą makową, do której uprzednio dodasz pozostałe dwa ubite białka. Później wyłóż masę serową i wyrównaj po całości blaszki. Na wierzch możesz wyłożyć kruszonkę.
Całość piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 40 minut. Po upływie tego czasu, pozostaw jeszcze ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Pozostaw do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta rozpocznij od zalania maku mlekiem, który później gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Pozostaw do wystygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mak następnie zmiel dwu- lub trzykrotnie.
Dodaj cukier, żółtka, masło, miód oraz cynamon. Utrzyj mak z wyżej wymienionymi składnikami, a następnie dodaj bakalie. Białka jajek dodaj bezpośrednio przed wyłożeniem masy na kruchy spód.
Przygotowując kruchy spód, przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier puder oraz posiekane masło. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i szybko zagnieć wszystko do uzyskania jednolitej masy. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm i wyłóż nim tortownicę o średnicy ok. 23-25 cm, uprzednio wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Pamiętaj, by ciasto nakłuć widelcem. Podpiecz je przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.