Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje dwa ulubione ciasta: sernik i makowiec. Bez zbędnych brzegów i spodu :D
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 58
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 118
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 58
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 118
Składniki
MASA MAKOWA: Mak z rodzynkami (kilkanaście sztuk) podgrzałem z mlekiem i zostawiłem do ostudzenia. Żółtka utarłem z cukrem, białka ubiłem na pianę. Następnie żółtka dodałem do maku i na koniec delikatnie wymieszałem z pianą z białek. Do masy dodałem kilka kropli aromatu migdałowego.
MASA SEROWA: Masło rozpuściłem i ostudziłem. Ser zmiksowałem z cukrem, budyniem, żółtkami i śmietaną. Następnie dodałem ostudzone masło. Z białek ubiłem pianę i delikatnie wymieszałem z masą. Do masy dodałem kilka rodzynek i odrobinę aromatu pomarańczowego.
Foremkę wyłożyłem papierem do pieczenia, przełożyłem masę makową, a na nią masę twarogową. Piekłem w 180 stopniach z 60 minut. Studziłem przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wierzch można polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać pudrem. Ja zdecydowałem się na czekoladę z płatkami migdałowymi.
Rada dla leniwych lub zapracowanych. Zarówno do maku jak i sera można wbić całe jajka bez ubijania piany. Będą po prostu mniej delikatne. Idealna foremka to 23x30 cm.
Przemycamy zdrowie: Do masy makowej łatwo przemycić: otręby, ostropest, kurkumę, siemię lniane, płatki owsiane.