Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Simba to ciasto, które jest pysznie słodkie, chrupiące i ma piękny kolor. Znika w ciągu chwili z talerzy! Jest inspirowane słynną animacją “Król Lew”, chociaż smakosze z pewnością doszukają się tutaj także nawiązania do popularnego batonika.
Wymiary formy: ok. 24 × 24 cm.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 97
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9337
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4891
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 39
Dziś do pracy.
Odsłon: 647
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 97
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9337
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4891
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 39
Dziś do pracy.
Odsłon: 647
Składniki
Wszystkie składniki na spód ciasta wymieszaj energicznie, aby się połączyły. Jeśli konsystencja będzie zbyt sypka to dodaj odrobinę wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie przełóż ciasto do formy o wielkości ok. 24 × 24 cm, a następnie włóż spód ciasta do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut aż się zarumieni. Wyciągnij i odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie zrób krem. Odlej 500 ml mleka do rondelka i dodaj do niego cukier. Zacznij podgrzewać aż składniki się połączą. W małym naczyniu wymieszaj 250 ml mleka i zawartość dwóch opakowań budyniu. Wymieszaj energicznie.
Kiedy mleko się zagotuje, dodaj przygotowaną mieszankę, zmniejsz moc palnika do minimum i ciągle mieszaj. Krem powinien zgęstnieć. Zdejmij rondelek z palnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Masło umieść w misie miksera i zacznij ubijać aż zrobi się puszyste. Wtedy dodawaj porcjami budyń, ciągle mieszając.
Tuż przed złożeniem ciasta, podgrzej w kąpieli wodnej masło orzechowe. Wyłóż je na przygotowany spód. Następną warstwą jest krem budyniowy. Na koniec posiekaj orzechy i zetrzyj czekoladę. Wyłóż posypkę na sam wierzch. Włóż ciasto simba do lodówki na minimum 5 godzin przed podaniem.