Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnością kawy, inspirowane włoskim klasykiem – tiramisu. To ciasto przeniesie Cię wprost na słoneczne ulice Wiecznego Miasta. Przygotuj się na wybuchową mieszankę smaków, która podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Forma 25x35 cm
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5363
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1714
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5236
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1747
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5363
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1714
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5236
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1747
Składniki
Podgrzej śmietanę kremówkę, uważając, by się nie zagotowała. Pokrusz do niej obie czekolady. Mieszaj, aż rozpuszczą się w śmietanie. Dodaj kawę rozpuszczalną. Wymieszaj składniki na jednolity sos. Przestudź. Wstaw na noc do lodówki.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25×35 cm.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera. Stopniowo dodaj do piany cukier, a następnie po jednym żółtku.
Partiami przesiej do masy wymieszane produkty sypkie – obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszaj ciasto szpatułą – tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na dwa blaty.
Połącz składniki na poncz – rozpuść kawę w letniej wodzie, a następnie wymieszaj z wódką i ajerkoniakiem. Skrop ponczem blaty biszkoptu.
Połącz sos czekoladowy ze schłodzonym serkiem mascarpone. Ubij mikserem na gęsty, puszysty krem. Przełóż nim blaty biszkoptu. Wyłóż też warstwę kremu na wierzchni blat, otynkuj boki ciasta. Wstaw na noc do lodówki.
Schłodzone ciasto oprósz kakao i „narysuj” na nim widelcem szlaczki lub paski. Udekoruj czekoladowymi ziarnami kawy.