Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnością kawy, inspirowane włoskim klasykiem – tiramisu. To ciasto przeniesie Cię wprost na słoneczne ulice Wiecznego Miasta. Przygotuj się na wybuchową mieszankę smaków, która podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Forma 25x35 cm
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 266
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 35
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 61
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 127
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17021
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 352
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 266
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 35
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 61
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 127
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17021
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 352
Składniki
Podgrzej śmietanę kremówkę, uważając, by się nie zagotowała. Pokrusz do niej obie czekolady. Mieszaj, aż rozpuszczą się w śmietanie. Dodaj kawę rozpuszczalną. Wymieszaj składniki na jednolity sos. Przestudź. Wstaw na noc do lodówki.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25×35 cm.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera. Stopniowo dodaj do piany cukier, a następnie po jednym żółtku.
Partiami przesiej do masy wymieszane produkty sypkie – obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszaj ciasto szpatułą – tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na dwa blaty.
Połącz składniki na poncz – rozpuść kawę w letniej wodzie, a następnie wymieszaj z wódką i ajerkoniakiem. Skrop ponczem blaty biszkoptu.
Połącz sos czekoladowy ze schłodzonym serkiem mascarpone. Ubij mikserem na gęsty, puszysty krem. Przełóż nim blaty biszkoptu. Wyłóż też warstwę kremu na wierzchni blat, otynkuj boki ciasta. Wstaw na noc do lodówki.
Schłodzone ciasto oprósz kakao i „narysuj” na nim widelcem szlaczki lub paski. Udekoruj czekoladowymi ziarnami kawy.