Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To dwie warstwy migdałowego ciasta kruchego przełożone budyniem, oblane białą czekoladą i wypełnione galaretką pomarańczową! Idealne na Wielkanoc.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 133
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 133
Składniki
Wszystkie składniki na ciastka (mąkę, jajko, masło i cukier) szybko połącz (możesz użyć też malaksera), zwiń w kulę i włóż na 30 minut do lodówki. Ciasto podziel na 2 części, jedną z nich włóż z powrotem do lodówki. Drugą rozwałkuj na ok 3 mm blaty i wycinaj 15 ciastek – jajek. Piecz w 170 stopniach około 10 minut. Z drugiej części wykrój również 15 ciastek tym razem z dziurką- ja wycięłam ją nakrętką po mleku. Piecz około 8 minut.
Połącz mleko i 3 łyżki soku. Połowę płynu zagotuj. Resztę połącz z budyniem/ skrobią. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i gotuj 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i wystudź.
Podgrzej sok, nie gotuj! Zalej nim żelatynę, dobrze wymieszaj i wystudź.
Łączymy! Każdy spód ciastka posmaruj łyżeczką budyniu. Roztop czekoladę. Maczaj wycięte ciastka z dziurką w czekoladzie i układaj na spodach z budyniem. Poczekaj aż czekolada zastygnie (możesz włożyć ciastka na chwilę do lodówki – szybciej zastygną). Zalej tężejącą galaretką dziurki i odłóż do zastygnięcia.