Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-09-2015
Kolejny mój przepis z uzyciem calych owocow.Tym razem sa to pomarancze.Pyszne ciasto mocno pomarańczowe z delikatna nutka cynamonu i przyraw korzennych.
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 103
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 169
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 88
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14962
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 103
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 169
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 88
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14962
Składniki
Pomarancze gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu do czasu az zrobia się miękkie.
Wybralam pomarancze z cienka skorka bez pestek.Po ugotowaniu i ostudzeniu pomarańcze kroimy na male kawałki i oczyszczamy z pestek.
Blendujemy razem ze skorka tak aby nie powstala papka a w masie znajdowaly się male kawałki skorek.Da to lepszy efekt dekoracyjny i smakowy.
Do miski wsypujemy 200g drobnego cukru i dodajemy 200g miękkiego masla.Ucieramy na puszysta mase.Nastepnie dodajemy przesiana make z przyprawami i proszkiem do pieczenia na przemian z jajkami. Dobrze jest rozbic jajaka na miseczke żeby sprawdzić czy sa swieze a nie wbijac prosto do ucieranej masy.
Po zmiksowaniu wszystkiego wylaczamy mixer i recznie mieszając dodajemy pol masy zblendowanych pomarańczy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C Osobiscie używam dwóch foremek do pieczenia o średnicy 21x4 cm. Tak przygotowane ciasto pieke ok 30-35min sprawdzając patyczkiem czy jest gotowe. Wiele zależy tez od mocy piekarnika tak wiec warto mieć je na oku aby się zabardzo nie przypiekło i nie zesuszylo. Jesli ktoś piecze ciasto w normalnej tortowej formie na pewno zajmie to dluzej niż 30 minut.Dlatego bardzo proszę pamietac o sprawdzaniu ciasta patyczkiem.
Ciasto pieczemy na piękny zloty kolor.
Po wystudzeniu dzielimy na 4 części.
Do przygotowania masy potrzeben nam będzie 160g cukru pudru który ucieramy z 50g miękkiego masla. Pomarancze których uzylam były dosyć soczyste dlatego pozostala czesc która została do masy odsaczylam z soku żeby po ich dodaniu masa się nie zwazyla. To utartego masla z cukrem dodajemy pozostalla mase z pomarańczy.
Nastepnie 300g serka mascarpone.
Tak przygotowana mase dzielimy na 4 części.Ciasto przekładamy warstwowo.
Ostatnia czesc masy rozcieramy na gore ciasta.Do ozdroby trzemy na wierzch skorke z pomarańczy. Zycze smacznego :)