Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartelki z ciasta kruchego przygotowałam, na masę mascarpone z migdałami i marcepanem zmiksowałam. Po upieczeniu musem z pomarańczy polałam, a po przestygnięciu rozkruszonymi, suszonymi owocami drzewa bochenkowego posypałam. Tartelki wyszły niczym słońce na niebie, dlatego zapraszam do ich spróbowania też Ciebie. Smakami zaskakują i dzięki przekąsce owocowej Jackfruit egzotycznie smakują.
9 foremek o średnicy 10 cm, mikser
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 153
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 192
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 952
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3069
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 276
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 153
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 192
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 952
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3069
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 276
Składniki
Rada: kruche spody, można upiec wcześniej i w większej ilości. Żeby ciasto wyjąć z łatwością, należy foremki, delikatnie wysmarować masłem. Ciasto: Do mąki dodajemy sól i drobno pokrojone masło. Dokładamy żółtka i energicznie zagniatamy ciasto, jeśli będzie się rozpadać, dodajemy po 1 łyżce wody. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki. Nakłuwamy i przekładamy do lodówki na 30 min do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy ok. 15 min.
Masa: Mascarpone, jajka, marcepan, śmietankę, miksujemy na gładką masę, mieszamy z migdałami. Wypełniamy nią przestudzone ciasto. Zmniejszamy temp do 165°C i pieczemy ok. 15 min. Pozostawiamy do schłodzenia.
Mus z pomarańczy: Pomarańcze filetujemy (pozbywamy się skórki i błonek), żeby otrzymać ok. 350 g miąższu z sokiem. Krótko miksujemy, powinny być wyczuwalne drobne kawałki pomarańczy. Podgrzewamy w rondelku z cukrem. Rada: cukru dodajemy do smaku, wszystko zależy od słodyczy zawartej w owocach, jednak cukier nie może dominować. Do żelatyny wlewamy 2 łyżkami zimnej wody na ok. 5 min, żeby spęczniała, następnie zalewamy ją (oddzielonym) gorącym sokiem z pomarańczy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i łączymy z musem. Pozostawiamy do schłodzenia, kiedy będzie delikatnie zastygać, nakładamy na tartelki. Pozostawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godz.
Jackfruit suszony, miksujemy i posypujemy nimi tartelki. Rada: najlepiej będą smakować, jak suszone owoce dodamy przed podaniem tarte lek, wówczas będą idealnie chrupiące. Owoce można zmiksować i zamknąć w słoiczku, a przed podaniem, na świeżo je trartelki obsypać.