Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
takie ciasto na bazie śmietany robię dość często zazwyczaj z owocami; tym razem w wersji z kolorowymi galaretkami i czapą z bitej śmietany. nie piszę ile dodać cukru bo jedna galaretka jest więcej słodka , druga mniej radzę na początek trochę mniej bo należy pamiętać, że jeszcze zmieszamy ją ze słodka galaretką więc lepiej potem dosłodzić w razie potrzeby.
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 281
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 140
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 76
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 108
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 281
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 140
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 76
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 108
Składniki
Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (18cm) mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Ostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę przelewamy do garnka i słodzimy; Śmietanę dzielimy na 3 mniej więcej równe części.
Zimną galaretkę mieszamy ze śmietaną, i odstawiamy do lekkiego stężenia (ja odstawiłam, zapomniałam i musiałam lekko podgrzewać) Jedną z tężejących galaretek wylewamy na ciasteczkowy spod, wstawiamy do lodówki, po ok 15 min wylewamy następną i potem znów kolejną. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wierzch bitą śmietaną.