Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
takie ciasto na bazie śmietany robię dość często zazwyczaj z owocami; tym razem w wersji z kolorowymi galaretkami i czapą z bitej śmietany. nie piszę ile dodać cukru bo jedna galaretka jest więcej słodka , druga mniej radzę na początek trochę mniej bo należy pamiętać, że jeszcze zmieszamy ją ze słodka galaretką więc lepiej potem dosłodzić w razie potrzeby.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 932
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 301
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 144
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2671
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 932
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 301
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 144
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2671
Składniki
Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (18cm) mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Ostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę przelewamy do garnka i słodzimy; Śmietanę dzielimy na 3 mniej więcej równe części.
Zimną galaretkę mieszamy ze śmietaną, i odstawiamy do lekkiego stężenia (ja odstawiłam, zapomniałam i musiałam lekko podgrzewać) Jedną z tężejących galaretek wylewamy na ciasteczkowy spod, wstawiamy do lodówki, po ok 15 min wylewamy następną i potem znów kolejną. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wierzch bitą śmietaną.