Słodkie, delikatne, rozpływające się w ustach :)
Snikers z nutą kawy
Składniki
- Biszkopt: jajka, 7 sztuk
- Mąka pszenna, 7 pełnych łyżek
- mąka ziemniaczana, 1 i 1/3 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- cukier kryształ, 1 i 1/3 szklanki
- kakao, 3 pełne łyżki
- Masa: budyń toffi, 2 sztuki
- mleko, 1,5 szklanki
- cukier, 5 łyżek
- mocny napar z kawy, 12 łyżek
- Śmietana 30%, 400 ml
- żelatyna, 4,5 łyżeczki + 1/3 szklanki wrzątku
- Polewa: orzeszki ziemne, 30-40 dag
- mleko słodzone gotowane (masa kajmakowa), 500 ml
- śmietana 18%, 2-3 łyżki
- opcjonalnie: słodka herbata do nasączenia z cytryną,, rozpuszczona czekolada do dekoracji
Składniki
- Biszkopt: jajka, 7 sztuk
- Mąka pszenna, 7 pełnych łyżek
- mąka ziemniaczana, 1 i 1/3 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- cukier kryształ, 1 i 1/3 szklanki
- kakao, 3 pełne łyżki
- Masa: budyń toffi, 2 sztuki
- mleko, 1,5 szklanki
- cukier, 5 łyżek
- mocny napar z kawy, 12 łyżek
- Śmietana 30%, 400 ml
- żelatyna, 4,5 łyżeczki + 1/3 szklanki wrzątku
- Polewa: orzeszki ziemne, 30-40 dag
- mleko słodzone gotowane (masa kajmakowa), 500 ml
- śmietana 18%, 2-3 łyżki
- opcjonalnie: słodka herbata do nasączenia z cytryną,, rozpuszczona czekolada do dekoracji
Etapy przygotowania
Biszkopt: Ubić pianę z białek, na koniec dodać cukier, ubić aż będzie lśniąca. Dodać żółtka, delikatnie i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, o wymiarach 24 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 st.C, przez około 40-50 min. Po wystudzeniu, przeciąć biszkopt na dwa blaty.
Krem budyniowo kawowy: W 1,5 szklanki mleka, ugotować dwa budynie toffi, dodając 5 łyżek cukru. Lekko przestudzić. W 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić 4,5 łyżeczki żelatyny, odstawić do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie ubić kremowkę na sztywno, można dodać 3 łyżki cukru pudru. Do przestudzonego budyniu, dodać 12 łyżek naparu z kawy, rozpuszczoną żelatynę i wszystko dokładnie zmiksować. Do przestudzonej masy dodawać stopniowo ubitą kremowkę i mieszać dokładnie lub delikatnie miksować. Tak powstałą masę odstawić na chwilę, żeby zaczęła tężeć.
Rozkrojony biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty. Na dolny blat nałożyć gęstniejącą masę, przykryć drugim blatem. Wstawić do lodowki.
Polewa: masę kajmakową, przełożyć do rondelka, dodać 2-3 łyżki śmietany 18% (zależy jak gęsta będzie masa kajmakowa). Ogrzewać do momentu dokładnego połączenia kajmaku i śmietany. Powstała masę wymieszać z orzechami ziemnymi i tak przygotowana polewę, wyłożyć na ciasto. Można posypać wiorkami czekolady, lub rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić dowolne wzorki na cieście.
Uwaga! Budyń wychodzi bardzo gęsty, dlatego trzeba uważać żeby nie był zbyt zimny, bo będzie się źle miksował. Przepis na biszkopt zaczerpnięty z : kuchniaaleex.blogspot.pl
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 48
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 146
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2512
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 48
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 146
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2512
Składniki
- Biszkopt: jajka, 7 sztuk
- Mąka pszenna, 7 pełnych łyżek
- mąka ziemniaczana, 1 i 1/3 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- cukier kryształ, 1 i 1/3 szklanki
- kakao, 3 pełne łyżki
- Masa: budyń toffi, 2 sztuki
- mleko, 1,5 szklanki
- cukier, 5 łyżek
- mocny napar z kawy, 12 łyżek
- Śmietana 30%, 400 ml
- żelatyna, 4,5 łyżeczki + 1/3 szklanki wrzątku
- Polewa: orzeszki ziemne, 30-40 dag
- mleko słodzone gotowane (masa kajmakowa), 500 ml
- śmietana 18%, 2-3 łyżki
- opcjonalnie: słodka herbata do nasączenia z cytryną,, rozpuszczona czekolada do dekoracji
Biszkopt: Ubić pianę z białek, na koniec dodać cukier, ubić aż będzie lśniąca. Dodać żółtka, delikatnie i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, o wymiarach 24 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 st.C, przez około 40-50 min. Po wystudzeniu, przeciąć biszkopt na dwa blaty.
Krem budyniowo kawowy: W 1,5 szklanki mleka, ugotować dwa budynie toffi, dodając 5 łyżek cukru. Lekko przestudzić. W 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić 4,5 łyżeczki żelatyny, odstawić do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie ubić kremowkę na sztywno, można dodać 3 łyżki cukru pudru. Do przestudzonego budyniu, dodać 12 łyżek naparu z kawy, rozpuszczoną żelatynę i wszystko dokładnie zmiksować. Do przestudzonej masy dodawać stopniowo ubitą kremowkę i mieszać dokładnie lub delikatnie miksować. Tak powstałą masę odstawić na chwilę, żeby zaczęła tężeć.
Rozkrojony biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty. Na dolny blat nałożyć gęstniejącą masę, przykryć drugim blatem. Wstawić do lodowki.
Polewa: masę kajmakową, przełożyć do rondelka, dodać 2-3 łyżki śmietany 18% (zależy jak gęsta będzie masa kajmakowa). Ogrzewać do momentu dokładnego połączenia kajmaku i śmietany. Powstała masę wymieszać z orzechami ziemnymi i tak przygotowana polewę, wyłożyć na ciasto. Można posypać wiorkami czekolady, lub rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić dowolne wzorki na cieście.
Uwaga! Budyń wychodzi bardzo gęsty, dlatego trzeba uważać żeby nie był zbyt zimny, bo będzie się źle miksował. Przepis na biszkopt zaczerpnięty z : kuchniaaleex.blogspot.pl