Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z musem truskawkowym to bardzo lekki deser – w sam raz na upalne dni. Po udekorowaniu z powodzeniem może „wystąpić” w roli tortu urodzinowego.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 83
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 169
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 740
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 83
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 169
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 740
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy około 26 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ogrzej do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj stopniowo cukier.
Zmniejsz obroty miksera. Cały czas ubijając pianę z białek, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej przez sitko obie mąki. Powoli wsyp je do masy jajecznej, delikatnie mieszając ją łyżką (do połączenia składników).
Przelej ciasto na biszkopt do tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt wystygnie, podziel go na dwa blaty. Żelatynę rozpuść w mleku podgrzanym do około 50-60°C.
Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Zmiksuj blenderem na jednolity mus. Połącz z rozpuszczoną żelatyną. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec połącz z cukrem pudrem, cały czas ubijając.
Delikatnie wymieszaj ubitą śmietanę z musem truskawkowym. Przełóż blaty biszkoptu warstwą z połowy ilości musu. Jego drugą część rozprowadź po wierzchnim blacie. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy mus stężeje, wylej na niego przygotowaną wcześniej galaretkę truskawką (zgodnie z opisem na opakowaniu). Odstaw ciasto do lodówki do czasu, aż galaretka całkiem stężeje.