Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z musem truskawkowym to bardzo lekki deser – w sam raz na upalne dni. Po udekorowaniu z powodzeniem może „wystąpić” w roli tortu urodzinowego.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 105
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16021
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 58
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 163
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 664
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 105
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16021
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 58
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 163
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 664
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy około 26 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ogrzej do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj stopniowo cukier.
Zmniejsz obroty miksera. Cały czas ubijając pianę z białek, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej przez sitko obie mąki. Powoli wsyp je do masy jajecznej, delikatnie mieszając ją łyżką (do połączenia składników).
Przelej ciasto na biszkopt do tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt wystygnie, podziel go na dwa blaty. Żelatynę rozpuść w mleku podgrzanym do około 50-60°C.
Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Zmiksuj blenderem na jednolity mus. Połącz z rozpuszczoną żelatyną. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec połącz z cukrem pudrem, cały czas ubijając.
Delikatnie wymieszaj ubitą śmietanę z musem truskawkowym. Przełóż blaty biszkoptu warstwą z połowy ilości musu. Jego drugą część rozprowadź po wierzchnim blacie. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy mus stężeje, wylej na niego przygotowaną wcześniej galaretkę truskawką (zgodnie z opisem na opakowaniu). Odstaw ciasto do lodówki do czasu, aż galaretka całkiem stężeje.