Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak, może mikołajki już dawno za nami, jednak w sklepach dostępne są one w czasie całego okresu przedświątecznego, bywa, ze znacznie dłużej. Ciasteczka takie z powodzeniem wykonać możemy w domu. Może nie uzyskamy takich kształtów jak sklepowe czy te z piekarni, jednak smak będzie baaardzo zbliżony. W oryginale są one formowane w specjalnych foremkach, najczęściej drewnianych. Nie posiadając ich, mając za to w zanadrzu wzorkowane wałki czy serwetkę o ciekawej, wyraźnej teksturze i kilka foremek lub kieliszków mamy szansę uzyskać ciekawy efekt, niekoniecznie taki sam
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6528
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154827
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 469
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6528
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154827
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 469
Składniki
Mieszamy ze sobą sypkie składniki, dodajemy do nich kawałki masła oraz mleko, wyrabiamy ciasto. Gotowe należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Rezygnując z foremek ciasto wałkujemy na grubość nieco większą od zamierzonej finalnej (ponad 0,5 cm). Następnie rozkładamy na nim czystą serwetkę (ciasto można delikatnie oprószyć mąką) lub inny wzorzasty, wyraźmy „szablon” i delikatnie wałkujemy. Możemy też skorzystać z gotowego wałka. wycinamy ciastka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ciastka zachowały swój kształt, dobrze jest je przed pieczeniem schłodzić. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut. Ciastka najlepiej zjeść w czasie tygodnia od upieczenia, nie trzeba czekać aż dojrzeją, po tym czasie nadal będą smaczne, jednak mniej kruche.