Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają popcorn i mają cudowny limonkowy aromat. Doskonale się przechowują i fajnie komponują ze szklanką mleka. Porcja dla łasuchów: z podanej ilości wychodzi do 60 ciastek.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 71
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4829
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 71
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4829
Składniki
Masło i czekoladę rozpuścić albo na parze, albo podgrzewając w kuchence mikrofalowej 2 razy po 40 sekund. Nie jest istotne, że płyn nie będzie jednorodny.
Jajka mikserem ubić, dodawać stopniowo cukier i rozetrzeć, dorzucić startą na drobnych oczkach skórkę z limonki , wlać sok z niej, miksować nadal. Stopniowo dodawać wystudzone roztopione z czekoladą masło; po połączeniu składników dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Ciasto podzielić na 3 części i wsadzić na około 1,5 godziny do zamrażarki.
Przygotować sobie blachę z piekarnika, wyłożyć ją papierem do pieczenia, do miseczki wsypać cukier puder, w którym będziemy obtaczać ciastka. Wyjąć 1 porcję ciasta, odrywać dłonią lub łyżeczką kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Z każdej strony obtaczać w cukrze pudrze i kłaść na blasze w odstępach około 4 centymetry od siebie.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut na poziomie 2/3 wysokości piekarnika (ciasteczka zaczną pękać i będą miały złoty kolor). Ciastka pieczemy na 3 razy, na tym samym papierze. Jeśli uznamy, że ciasto jest zbyt zmrożone, można je przełożyć do lodówki. Czas, w którym pieką się nasze popękańce jest wystarczający do przygotowania kolejnej partii.