Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne kruche ciasto składa się z mąki, masła i zimnej wody lub śmietany. W zależności od potrzeb możesz dodać suszone zioła, kakao w proszku, cukier lub skórkę cytrynową. Dodanie jednego żółtka do ciasta sprawi, że ciasto będzie bardziej kruche (idealne na kruche babeczki), natomiast dodatek całego jajka spowoduje, że za sprawą białka ciasto stanie się twardsze (do wykorzystania jako spód ciężkich ciast, np. sernika). Wybierz przeznaczenie twojego kruchego ciasta, a potem dodaj do niego właściwe komponenty. My przedstawiamy sprawdzony przepis na kruche ciasto, który jest najbardziej uniwersalny. Pamiętaj, że do wykonania idealnego kruchego ciasta wszystkie składniki muszą być zimne, a proces zagniatania powinien trwać krótko.
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 726
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1618
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 1248
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 55
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 726
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1618
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 1248
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 55
Składniki
Do wykonania kruchego ciasta możesz użyć robota kuchennego lub pracy własnych rąk. Przedstawiamy obydwa sposoby.
Sposób pierwszy - za pomocą robota kuchennego. Do misy robota wsyp przesianą mąkę i sól, dodaj posiekane zimne masło i miksuj pulsacyjne przez kilka sekund, aż masło z mąką będzie przypominało grudki. Następnie dodaj wodę, śmietanę lub jogurt i ponownie mieszaj, aż ciasto zacznie się formować. W razie potrzeby dolej więcej wody i wyrób gładkie ciasto.
Sposób drugi – ręcznie. Na stolnicy wymieszaj przesianą mąkę i sól. Dodaj zimne masło i przesiekaj ostrym nożem, aby uzyskać ziarnistą konsystencję. Stopniowo dodawaj wodę, śmietanę lub jogurt, wymieszaj łyżką, a potem szybko zagnieć ciasto. Dodaj wody tylko tyle, aby ciasto się nie rozpadało i pozwoliło się zagnieść na gładkie ciasto. Uformuj ciasto w kulę.
Po wyrobieniu ciasta zawiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolicy lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkuj cienkie ciasto i wyłóż nim foremkę lub wykrawaj mniejsze kształty z zależności od potrzeb. Pamiętaj, aby piec ciasto w mocno nagrzanym piekarniku.