Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
coś innego, makowego :-) w sam raz na Wielkanoc :-)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 284
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 789
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3641
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 284
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 789
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3641
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Składniki
Tortownicę wysmarować cienko tłuszczem i posypać bułką tartą.
Białka ubijać na pianę, gdy już będzie tak sztywna, że nie wypadnie z przewróconej do góry nogami miski, dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Gdy cukier się rozpuści, dodawać po jednym żółtku, ucierać na biały puch. Dodać wodę, wymieszać. Wsypać obie przesiane i zmieszane z proszkiem mąki. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do formy. Piec w temp. 200 stopni ok. 30-35 min. Bezpośrednio po wyjęciu biszkoptu z pieca, upuścić blachę równo na podłogę z wysokości ok. 50cm (to naprawdę działa - biszkopt nie opada :-)). Wystudzić
Masę z puszki przełożyć do miski, dodać miękkie masło, ucierać do połączenia się składników.
Wyciąć ciasto z wystudzonego biszkoptu, zostawiając 3 cm brzegu i ok. 1cm na dnie. Następnie biszkopt nasączyć rumem.
Pokruszone ciasto dodać do masy makowej, dolać rum i zmiksować. Można dodać bakalie.
Biszkopt wypełnić masą makowo-rumową, ugniatając delikatnie łyżką tak, by wypełnić całą "dziurę" :-). Ciasto polać polewą, lub stopioną czekoladą
Smacznego