Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto nazywajcie jak chcecie ja nazwałem super ciasto i jest ono z tych trudnych, ponieważ składa się z kilku etapów. Kruchy spód, duża ilość malin w malinowej galaretce, kremowa masa śmietanowo serowa i chrupiąca beza. Ciasto to można piec przez okrągły rok, ponieważ do ciasta z powodzeniem można użyć malin mrożonych. Można dodawać inne owoce ale moim zdaniem wynikającym z praktyki maliny to jest to.
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 20204
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1009
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3980
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19079
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 20204
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1009
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3980
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19079
Składniki
Zaczynamy od ciasta i składniki na kruchy spód zagnieść ręcznie, tak mi wygodniej bo czuje konsystencję ciasta, uformować kulę włożyć do pojemnika i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Następnie rozrabiamy 3 galaretki jak trochę wystygną dodajemy maliny i wstawiamy do lodówki by trochę stężały, ale nie do końca.
Białka na bezę ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze w środku blachy. Piec w temperaturze 140ºC góra i dół przez około 1 godzinę, ale to zależy od waszego piekarnika. Beza powinna być chrupka i wypieczona może popękać. W razie konieczności lekko przedłużyć lub skrócić czas pieczenia. Wyłączyć piekarnik i studzić bezę.
Gdy wszystkie składniki mamy już przygotowane zaczynamy robić krem. Składniki umieścić w misce i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Wszystkie składniki muszą być schłodzone bo może się nie udać, więc krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Pamiętajcie, że ta ilość składników jest przygotowana do tej wielkości blachy bo takie miałem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem. Piec w temperaturze 190 – 200ºC przez około 15 – 20 minut, do zezłocenia ciasta, ale to zależy od waszego piekarnika. Wyjąć, wystudzić i dobrze oddzielić od papieru bo później ciężko kroić ciasto.
Mocno tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto ułożone w formie, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia galaretki z malinami.
Gdy galaretka jest już zastygnięta to wykładamy na nią cały krem i delikatnie rozsarowujemy na całości ciasta.
Na końcu kładziemy chrupiącą bezę delikatnie przyciskając by złączyła się z kremem i wkłądamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Najlepiej jest przygotować to ciasto dzień wcześniej by całość przeszło smakami. A teraz tylko kawka lub herbatka i smacznego